Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Πανθεσσαλικό Συμπόσιο Ποδοσφαίρου

  Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ( Π.Ε.Π.Φ.Α.) διοργανώνει την 1η , 2η και 3η Ιουλίου 2011 Πανθεσσαλικό Συμπόσιο Ποδοσφαίρου (με διεθνή συμμετοχή) στη Λάρισα με την παρακάτω θεματολογία:

1. Εξειδικευμένο Σεμινάριο φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης με βάρη κατά τη διάρκεια της προαγωνιστικής περιόδου

2. Εξειδικευμένο Σεμινάριο για την προπόνηση των τερματοφυλάκων

3. Εξειδικευμένο Σεμινάριο για την τακτική στο ποδόσφαιρο

4. Ημερίδα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πρόοδο και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα (θεσμικό πλαίσιο, ΕΠΟ, βία, διαιτησία, παραγοντισμός κ.α.)

Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως εισηγητές οι: Σίνισα Γκόγκιτς, Γιώργος Σκόλιας, Βασίλης Αλεξίου, Βασίλης Βούζας, Γιάννης Πλαβούκος, Άλεξ Κάσερες, Θύμιος Γεωργούλης, Τάκης Οικονομόπουλος.

Το κόστος συμμετοχής στο συμπόσιου ποδοσφαίρου είναι 65€.

Για τα ταμειακά ενήμερα μέλη των τοπικών συνδέσμων προπονητών ποδοσφαίρου και της ΠΕΠΦΑ, το κόστος είναι 50€.

Το δικαίωμα συμμετοχής περιλαμβάνει:

1. Ντοσιέ με σημειώσεις για όλα τα σεμινάρια

2. Μπλοκ-Στυλό

3. Πρόγραμμα Συμποσίου

4. 3 βεβαιώσεις παρακολούθησεις των σεμιναρίων και μία γενική του συμποσίου

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3221104 - 210 9765100

Κατεβάστε το Δελτίο Συμμετοχής


Ενημέρωση από τον διαδυκτιακό τόπο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Π.Ε.Π.Φ.Α.)
http://www.pepfa.gr/


Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ


  Η άσκηση και η διατροφή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την άριστη παραγωγή και δράση των ορμονών.
  Η παραγωγή και η δράση των ορμονών είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την κινητοποίηση και καύση του σωματικού λίπους.
  Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του οργανισμού και διαβιβάζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος και των διαδικασιών του μεταβολισμού.
  Οι ορμόνες συντίθενται σε ορμονοπαραγωγικά κύτταρα και επενεργούν σε ένα ορμονικό αδένα ή σε ειδικά κύτταρα-στόχους.
Τα κύτταρα στόχοι είναι εφοδιασμένα με ειδικές θέσεις δέσμευσης της συγκεκριμένης ορμόνης, (ορμονικοί υποδοχείς).
  Για κάθε ορμόνη είναι δυνατό να υπάρχουν υποδοχείς που να παρουσιάζουν διαφορετική δράση όταν ενεργοποιηθούν από τη συγκεκριμένη ορμόνη. Είναι δυνατό ένα κύτταρο να είναι στόχος για περισσότερες από μία ορμόνες.
  Η αναλογία των ορμονών έχει σημαντικό ρόλο, καθώς κάποιες ορμόνες συντελούν στην κινητοποίηση του σωματικού λίπους, ενώ κάποιες άλλες αναστέλλουν την κινητοποίηση του.
  Οι σωστοί διατροφικοί χειρισμοί μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή και δράση των ορμονών.
  Ο σωστός σχεδιασμός των προγραμμάτων άσκησης μπορεί να οδηγήσει στη μέγιστη κινητοποίηση του σωματικού λίπους και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την κατανάλωσή του.
  Οι ορμόνες που έχουν συμμετοχή στην κινητοποίηση και καύση του σωματικού λίπους είναι η ινσουλίνη, η γλυκαγόνη, η αυξητική ορμόνη, η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και οι ορμόνες του θυροειδή.

Ινσουλίνη
Η ινσουλίνη ρυθμίζει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, διευκολύνει τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα, υποστηρίζει την εναπόθεση γλυκογόνου στο ήπαρ, προάγει τη σύνθεση λιπαρών οξέων στο ήπαρ, αναστέλλει την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων από τις λιπαποθήκες του σώματος, διευκολύνει τη μεταφορά των αμινοξέων στα κύτταρα, αυξάνει τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών στο ποτάσιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο.
  Η ινσουλίνη είναι λιπογενετική ορμόνη και εκκρίνεται σε ανταπόκριση των υψηλών τιμών γλυκόζης στο αίμα.
  Ο σωστός καταμερισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η σωστή επιλογή υδατανθράκων, συντελούν στη μείωση της λιπογενετικής δράσης της ινσουλίνης και υποστηρίζουν τα επίπεδα ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  Η λήψη υδατανθράκων πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες σε όλα τα γεύματα της ημέρας και να προέρχονται από τροφές που απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη.

Γλυκαγόνη
Η γλυκαγόνη συντελεί στην αύξηση της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα, διεγείρει τη διάσπαση γλυκογόνου στο ήπαρ και ενεργοποιεί την ηπατική νεογλυκογένεση.
  Η γλυκαγόνη είναι καταβολική ορμόνη και εκκρίνεται σε ανταπόκριση των χαμηλών τιμών γλυκόζης στο αίμα.
  Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μέσω της δράσης της γλυκαγόνης δεν γίνεται μόνο μέσω των λιπαρών οξέων αλλά κυρίως με τη διάσπαση του ηπατικού γλυκογόνου και αμινοξέων.
  Ο σωστός καταμερισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η σωστή επιλογή υδατανθράκων, συντελούν στη μείωση της καταβολικής δράσης της γλυκαγόνης στο ηπατικό γλυκογόνο και τον καταβολισμό των αμινοξέων που είναι απαραίτητα στην ανάρρωση του μυϊκού συστήματος από την άσκηση και την παραγωγή ορμονών, υποστηρίζουν δε τα επίπεδα ενέργειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  Η λήψη υδατανθράκων πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες σε όλα τα γεύματα της ημέρας και να προέρχονται από τροφές που απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη.

Αυξητική ορμόνη
  Η αυξητική ορμόνη παρουσιάζει διαφορετική δράση στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.
  Αυξάνει τη σύνθεση της πρωτεΐνης, διευκολύνει τη μεταφορά των αμινοξέων στα κύτταρα και μειώνει την οξείδωση της πρωτεΐνης.
  Συντελεί στη ρύθμιση της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα και υποστηρίζει την εναπόθεση γλυκογόνου στο ήπαρ. Προάγει τη χρησιμοποίηση του λίπους μέσω της αύξησης της διάσπασης και οξείδωσης των τριγλυκεριδίων.
  Η αυξητική ορμόνη έχει λιπολυτική δράση και η έκκρισή της ελέγχεται από δύο ορμόνες του υποθαλάμου και μια ορμόνη του στομάχου, σε ανταπόκριση των χαμηλών τιμών γλυκόζης στο αίμα και τη βαριά σωματική δραστηριότητα.
  Η αποφυγή λήψης υδατανθράκων, τουλάχιστον 3 ώρες πριν την προπόνηση, πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής αυξητικής ορμόνης και να αυξηθεί η ικανότητα λιπόλυσης κατά την άσκηση.

Αδρεναλίνη και Νοραδρεναλίνη
  Αυξάνουν το ρυθμό και την ένταση συστολής του καρδιακού μυός, συστέλλουν τα αγγεία, διαστέλλουν τα βρογχόλια, διεγείρουν τη λιπόλυση από το λιπώδη ιστό, αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό και αναστέλλουν τις κεντρικές μη απαραίτητες διαδικασίες.
  Η σύνθεσή τους αρχίζει από το αμινοξύ τυροσίνη και εκκρίνονται κατά τη σωματική άσκηση και την υπογλυκαιμία.
  Η δράση τους σε διαφορετικά είδη υποδοχέων οδηγεί σε αύξηση ή μείωση της λιπόλυσης.
  Η αποφυγή λήψης τροφής, τουλάχιστον 3 ώρες πριν την προπόνηση, πιθανόν να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της άσκησης που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης και να αυξηθεί η ικανότητα λιπόλυσης κατά την άσκηση.

Ορμόνες του θυροειδή
  Οι ορμόνες του θυροειδή αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, υποστηρίζουν την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, επιταχύνουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων και υποστηρίζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων σε όλα τα επίπεδα.
  Συντίθενται από το αμινοξύ τυροσίνη και το ιχνοστοιχείο ιώδιο και η έκκρισή τους ρυθμίζεται από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης.
  Οι ορμόνες ρυθμίζουν τη θρέψη, το μεταβολισμό, την ανάπτυξη του σώματος, τους μηχανισμούς αναπαραγωγής και την ομοιοστασία του σώματος. Η έκκριση και η δράση των ορμονών μεταβάλλεται από την προπόνηση βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα

Ινσουλίνη, Μείωση κατά τη άσκηση
Γλυκαγόνη, Αύξηση κατά την άσκηση
Αυξητική ορμόνη, Αύξηση κατά την άσκηση
Αδρεναλίνη και Νοραδρεναλίνη, Αύξηση κατά την άσκηση
Ορμόνες του θυροειδή, Αύξηση μετά την άσκηση


Κείμενο από το βιβλίο μου:
Άσκηση και Διατροφή για τη Μείωση του Σωματικού Λίπους 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκδόσεις: Αθλότυπο


* Στο CD-VIDEO που περιέχεται στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ασκήσεις και δίνονται φύλλα σε excel με τα οποία μπορείτε, δίνοντας τις δικές σας τιμές, να υπολογίζετε αυτόματα το Ποσοστό Καρδιακής Έντασης, το Ποσοστό Λίπους του Σώματός σας, τον Δείκτη Μάζας του Σώματός σας, τη Σχέση Μέσης - Ισχίων, το ποσοστό Μέγιστης Δύναμης, Το Ιδανικό Βάρος του Σώματός σας και την Ημερήσια Κατανάλωση Θερμίδων.